Winter of zomer in mei
Winter of zomer in mei
Iedereen kent de spreuk “April doet wat hij wil”, maar mei kan er ook wat van. In de weergeschiedenis van mei vinden we zowel tropische warmte als winterse kou terug. Wat zijn de records en hoe gedraagt de huidige meimaand zich?
Windrichting en voorgeschiedenis bepalend
De lente is bij uitstek het seizoen waarin de temperatuur van week tot week sterk kan verschillen. Ook in mei, de laatste maand van de meteorologische lente, slaat het weer regelmatig flink om. Zo kan de temperatuur van het ene uiterste naar het andere uiterste schieten.
De windrichting en de voorgeschiedenis spelen in Nederland een allesbepalende rol. Waait de wind in het voorjaar over de koude Noordzee dan pakt de temperatuur laag uit. Na een koude winter is dit effect sterker dan na een zachte winter. Bij een zuidenwind of oostenwind is het vooral belangrijk hoe koud het is in de gebieden waar de lucht vandaan komt..
Van jaar tot jaar verschilt het temperatuurverloop van de meimaand sterk. Zo beleefden we in 2008 de warmste meimaand sinds de start van de metingen in 1901, om twee jaar later geconfronteerd te worden met de koudste mei sinds 1991. Goed voor de negende plaats in de rij van koelste meimaanden!
In het verleden is het in mei al 13 keer tot een tropische dag (maxima van 30 graden of meer) gekomen. De warmste meidag in de Bilt was 24 mei 1922 met een temperatuur van 33,6 graden. Deze hete dag maakte onderdeel uit van de vroegste Nederlandse hittegolf ooit.
Op de koudste meidag ooit werd het slechts 6,3 graden en dat was op 15 mei 1979! De koudste meinacht was die van 4 mei 1929 met -3,7 graden.
Bron:Jaco van Wezel
Sandra Bakker | jan 29, 2019 | Recreatie